Subscribe via RSS

Chamonix dag 4 – Tradklättring med Mountain Guide Travel

08 Jul 2013

written by Sajjad Saffari

Idag var vår första dag med Andreas Bengtsson, bergsguide från Mountain Guide Travel.

På schemat låg en multipitch tradklättringstur som sägs vara en av de bästa klassiska turerna i Chamonix. Tradklättring är en förkortning till traditionell klättring, där man sätter sina säkringar på berget själv i form av kilar eller ‘friends’. På så sätt kan man egentligen klättra vart som helst, förutsätt att man är tillräckligt duktig och stark. Sportklättring som är en annan typ av klättring är då en klätterled har färdigborrade bultar på väggen där man kan fästa egna karbiner. Klättringen till toppen av Index-väggen tog ca 3 timmar i två replag. Cagatay klättrade med Andreas och jag med Niklas. Precis då vi nådde toppen och skulle repellera ner till bergsfoten började det bildas mörka moln och regna.

Under dagen gick Andreas genom massa med tekniska metoder och tips inom klättring. Utsikten var otrolig över dalen och Chamonixstaden.

20130710-220256.jpg


© 2021 4 berg | 4000 m | 4 dygn